Évek óta nem vettem már medvehagymát, mert annyira
felkapott lett, én meg annyira divatlan vagyok. De most valamiért megkívántam,
biztos kellett a klorofill, meg a folsav. Mivel egy spenótos fetás
tésztatáskával már régóta kacérkodom, adta magát a medvehagymás változat. Az
eredeti recept az Etetni bolondulásig c. könyvben leledzik. Mivel a recept
amerikai a mértékegységek nekem furák, főleg, ha felezem a mennyiségeket. Nem
igazán volt türelmem kimérni 4 evőkanál vajat vagy 0,6 dl krémsajtot, úgyhogy
nagyjából átváltottam grammokra. Így is eszméletlen jó lett a tészta, bár nem
kalóriaszegény.
Hozzávalók a tésztához:
50 g szobahőmérsékletű vaj
50 g krémsajt
1/8 csésze tejszín vagy tej
¾ csésze liszt
½ tk só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 csokor megmosott medvehagyma laskára vágva
1 kisebb főtt krumpli kockára vágva
100 g feta vagy más hasonló sajtféle kockára vágva
1 kisebb tojás
kevés liszt a sűrítéshez
olívaolaj
só, bors, szerecsendió
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, folpackba
csomagoltam és betettem a hűtőbe fél órára. Addig elkészítettem a tölteléket:
egy serpenyőben olívaolajat melegítettem, rádobtam a medvehagymát és pár percig
kevergettem, amíg összeesett. Hozzáadtam a krumplit, sóztam, fűszereztem.
Amikor kicsit összeszoktak, levettem a tűzről rászórtam egy kávéskanálnyi lisztet
és belekevertem a felvert tojás ¾-t. A hőtől kicsit összeáll az egész így
később nem folyik ki a tésztából töltés közben. A maradék tojással később a
tészta tetejét kentem meg.
A sütőt előmelegítettem 190 °C-ra. A tésztát vékonyra
nyújtottam, kb. 10 cm átmérőjű korongokat szaggattam belőle, a közepére tettem
1 ek tölteléket, szorosan lezártam. Nekem van egy jó kis tésztatöltő
kézikészülékem, de ha nincs ilyen a háznál, villával is le lehet nyomkodni a
széleit. A tésztatáskákat bélelt sütőlapra tettem, tetejüket megkentem a
maradék tojással, végül 2 helyen megszúrtam villával. Picit hagytam még pihenni
a táskákat, majd kisütöttem. Az enyéim nagyjából 25 perc alatt sültek szép
aranysárgára.
Eddig csak egy tésztáról áradoztam évek óta (a
szamos-krémes levelestésztájáról), na ez a második. Nem szoktam ennyire
lelkesedni kajákért, de ez a tészta eszméletlen jó. Nagyon sajtos, a vaj felnyomja
annyira, hogy réteges legyen mire kisül, és a végén tényleg úgy néz ki, mint a
szakácskönyvben. A medvehagymás, sajtos belsőről már nem is beszélve. És ha már
nem lesz medvehagyma, mehet bele spenót vagy bátrabbaknak csalán. Nagyon ajánlom
kipróbálásra :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése