Pár hete rám tört, hogy szívesen ennék már egy finom házi
bagettet, úgyhogy nekiálltam kutakodni. Ezt a receptet találtam, kicsit fura
hangon meséli el a fickó, hogy mit is kell csinálni, de valóban nagyon informatív.
Ilyen kategóriával még nem nagyon találkoztam, de azt mondanám ez a könnyű, de időigényes
recept. Ez egy lassú folyamat: este begyúrom a tésztát, éjszaka elvan a
hűtőben, reggel kényelmesen formázom, kelesztem, formázom, kelesztem, majd
kisütöm. Inkább ebédre készül el. Persze azt is lehet választani, hogy az ember
hajnalban felkel (ha szeret, vagy ha felébreszti a szomszéd napfelkelte előtti,
finomnak nem mondható redőnyhúzása), és úgy áll neki, akkor már reggelire is
elkészülhet.
Hozzávalók:
300 ml víz
400 g sima liszt
25 g finom gríz, ezt nem tudom, pontosan mit takar, én sima
grízt használtam
12 g friss élesztő
liszt a formázáshoz
Este szoktam nekiállni a tészta előkészítésének, erre kb 2
órát szoktam számolni. A hozzávalókat a kenyérsütő gép tartályába tettem, és 15
percig „gyúrtam”, majd kétszeresére kelesztettem szobahőmérsékleten. Ezután
lisztezett deszkára borítottam és kinyomkodtam belőle a levegőt, gombóccá formáztam
és visszatettem a kelesztő tálba. Betettem a hűtőbe és másnap reggelig
pihentettem (10-12 óra kell neki). Másnap reggel kivettem a hűtőből, és egy
órát hagytam pihenni, hogy kicsit magához térjen a tészta. Ezután lisztezett
deszkán 3 egyforma részre osztottam (én mérlegen ki szoktam mérni, hogy tényleg
egyformák legyenek), és egyesével megformáztam őket: négyszögletes alakúra kilapogattam,
minden oldalról behajtottam, majd hajtással lefelé sütőpapírral borított
sütőlemezre raktam. Fóliával letakartam és 45 percig pihentettem
szobahőmérsékleten. Ezután megint, most már véglegesen megformáztam őket.
Megint kilapogattam, téglalap alakúra, majd először a felső részét hajtottam
középre, majd az alsó felét ráhajtottam az előbb behajtott tészta részre és
rudat formáltam belőle. Ismét kétszeresére kelesztettem a sütőlemezen, fólia
alatt, közben előmelegítettem a sütőt 260 °C-ra. Sütés előtt nagyon éles késsel
(mostanában már pengével) pár bevágást ejtettem rajta. Sütés közben egy másik
kisebb tepsit is betettem a sütőbe egy kis vízzel, hogy legyen elég pára a
bagetteknek. Amikor piros ropogósra sült, kivettem, és rácson hagytam kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése