Vagy valami
olyasmi. Tésztáját tekintve nokedli, csak finom sajtokkal, sült hagymával
fogyasztandó (bár van tojásos változata is: Eierspätzle). Mivel alpesi napok
voltak a Lidl-ben, bespájzoltunk jó kis sajtokból, plusz szert tettünk egy igen
érett darab goudára is. Régóta szerettük volna már kipróbálni, de most jött el
az ideje, hogy lépjünk is. Egy osztrák recept alapján készítettük és egyből
megszerettük. Fel is került a családi étlapra.
Hozzávalók 2
személyre:
2 tojás
85 ml víz (+
még pár kanálnyi, ha nem lenne elég folyós a tészta)
1 tk olaj
170 g liszt
1 tk só
100 g aromásabb
sajt, pl. ementáli, gouda, cheddar
2 kisebb
hagyma
1 tk liszt
1 tk zsír
Feltettem
1,5 l vizet forrni, közben elkészítettem a tésztát. Amikor felforrt, 1,5 ek sót
tettem bele.
A hagymákat
megpucoltam és vékonyan felkarikáztam, majd összegyúrtam a liszttel.
Lereszeltem
a sajto(ka)t.
A felvert
tojásokhoz hozzákevertem a vizet és az olajat, majd amikor szépen elegyedtek,
belekevertem a sót és három adagban a lisztet is. Csomómentesre kevertem.
Amikor a víz
felforrt, vékony lukú nokedli szaggatón átengedtem a tésztát, nem szaggattam,
csak hagytam lecsöpögni, hogy hosszúkás nokedliket kapjak. Lehet vizes deszkáról is szaggatni, de ehhez nem árt egy kis gyakorlás :). Pár percig
főztem (én meg szoktam kóstolni, hogy megfőtt-e, nem bízom a véletlenre).
Amikor
megfőtt a tészta, egy nagyobb tálba szedtem és megszórtam a reszelt sajttal.
Majd amikor kicsit ráolvadt, összekevertem.
Ezután a
zsíron barnára pirítottam a hagymát. És ezzel tálaltam a spätzle-t. Egy finom
sörrel lett teljes az élmény :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése