Lehetne akár vegyes gyümölcsös pitének is hívni, mert
mindenféle ősszel érő gyümölcsöt bele lehet dobálni. A sütihez a fő ötletet egy
kedves barátnőmtől csentem (ezúton is köszönöm Tatinak :): omlós tészta, egy réteg savanykás lekvár, és erre
jön a fűszerekkel összepárolt gyümölcs. Nagyon kelendő. Egy héten belül már
másodszor sütöttem. Most alma és körte került bele, egy marék friss dióval és
mirabell (fosókaszilva) lekvárral. Ez a süti kitűnő módja, hogy felhasználjunk
pár árválkodó, kissé fonnyadt gyümölcsöt is és ne kelljen őket kidobni.
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt (negyede lehet teljes kiőrlésű is)
200 g vaj
100 g cukor
1 db tojás
2 ek tejföl
egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
2 tk vaj
1 kg gyümölcs (alma, körte, szilva, de lehet
vegyesen is)
1 csapott kk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
3-5 ek cukor (ízlés szerint)
4-5 ek savanykás lekvár
1 marék dió
A tésztához a vajat elmorzsoltam a liszttel, cukorral,
sóval, majd gyorsan összegyúrtam a tojással és a tejföllel. Rá is vonatkoznak a
„hogyan készítsünk jó omlós tésztát” trükkök (hideg hozzávalók, gyors gyúrás
stb., itt részletesen írtam már róla). Fóliába csomagoltam és betettem a
hűtőbe egy órára. Aki siet, a mélyhűtőbe tegye, fél órára.
Amíg a tészta pihent elkészítettem a tölteléket. A
gyümölcsöket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam. Egy lábosban lassan
felolvasztottam a vajat, beleszórtam a gyümölcsöket, a cukrot és a fűszereket,
majd fedő nélkül lassú tűzön megpároltam. Ha sok lenne a leve, de már megfőttek
a gyümölcsök, 1-2 tk darát lehet belefőzni, hogy magába szívja az értékes,
fűszeres nedűt. Miután elkészült, hagytam kihűlni.
A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra.
A tésztát kivettem a hűtőből, átgyúrtam, és 2/3 (ez
lesz majd az alja) 1/3 (ez lesz a teteje) arányban ketté vágtam. Először az
alját nyújtottam ki, nagyjából fél cm vastagra, majd tepsibe fektettem és megkentem
lekvárral. Ráegyengettem a párolt gyümölcsöt és megszórtam a darabolt dióval. Ezután
kinyújtottam a másik tésztadarabot is, szintén kb. fél cm vékonyra és óvatosan
betakartam vele a tepsiben várakozó többi dolgot. Nem baj, ha nem sikerül
szépen kinyújtani a tésztát, lehet még innen-onnan lecsippenteni egy darabot és
kijavítani a hibákat. Végül a sütőben aranyszínűre sütöttem.
Frissen a legfinomabb, amikor a felső tészta még ropog,
az alsó omlik, az édes, fűszeres gyümölcsök pedig keverednek a savanykás lekvárral. Akár esik az eső, akár süt a nap, igazi őszi lélekmelegítő :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése