Már nem is emlékszem hogyan, de túléltem ezt a pár nap
kánikulát. Na jó azért arra emlékszem, hogy a kristálytiszta Balatonban
hűsöltem, meg arra is, hogy ez a leves is segített átvészelni a dolgot. Nem
tudom miért, de nagyon nehezen viselem a meleget. Talán mert téli gyerek
vagyok.
Az előbbi okból kifolyólag ilyenkor este 10 után állok neki főzni,
minimális hő felhasználásával és idén végre annak is utánaolvastam, hogy mely
ételek bírnak hűtő hatással. Mit érdemes ebben a nagy melegben enni. Abszolút nem
meglepő, hogy ezek az idénygyümölcsök, vagy pl. ide tartoznak a leveles
zöldségek, a brokkoli, padlizsán, paradicsom, paprika, uborka, stb. Ilyenkor
eszem citrusféléket, gabonák közül bulgurt, barna rizst és kölest és ilyenkor
csúszik legjobban a joghurt, vagy a kovászos uborka (meg a sör). Savanyú és
keserű.
Hogy a savanyú kategóriát gyarapítsam, itt van ez a saját fejlesztésű
meggyleves. Alapvetően tejszín nélkül készítem. Egyrészt nem annyira szép látvány, amikor a savas
meggyleves kicsapja a tejszínt, másrészt így könnyebben emészthető.
Hozzávalók:
500 g meggy
750 ml víz
3 ek barnacukor
4-5 db szegfűszeg
½ rúd fahéj
2-3 karika narancs
½ narancs leve
a tálaláshoz tejszín vagy tejszínhab
Az eljárás ugyanaz, mint a hideg gyümölcslevesnél. A
cukrot, fűszereket és a narancsot feltettem főni a vízzel. Közben megmostam és
kimagoztam a meggyet. Amikor a lé felforrt, 5 percig főztem, majd levettem a
tűzről és 5 percig hagytam állni, hogy a fűszerek kioldódjanak. Ezután
átszűrtem/kihalásztam belőle a fűszereket és a narancskarikákat, a levet pedig visszatettem
a tűzre. Beletettem a meggyet és addig főztem, amíg a gyümölcs megpuhult (ez szintén
kb. 5 perc). Amikor elkészült, belemerítettem párszor a merülőmixert, hogy
intenzívebb íze legyen, és belefacsartam fél narancs levét. Végül a lábost
hideg vízbe állítottam, hogy a leves gyorsan lehűljön és minél előbb be tudjam
tenni a hűtőbe.
Kellemesen fűszeres, nagyon gyümölcsös hűsítő leves.
Kis tejszínhabbal vagy csak sima tejszínnel lehet flancolni. Jó hűsölést :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése