Mostanában új pizzatészta receptet
használok, meg úgy az egész technológia megváltozott az elmúlt pár hónapban. Az
egész úgy kezdődött, hogy Karácsonyra megkaptam a Két éhes olasz
szakácskönyvét. Első dolgom volt kipróbálni az ő pizza receptjüket. Lényegesen
egyszerűbb, mint a Jamie-féle, de ugyanolyan finom. Gyakorlatilag kenyértészta.
További változás, hogy a sütőlemezt vagy tepsit előmelegítem a sütőben és így a
forró lapra kerül a tészta, a pizzát pedig gyorsan, magas hőfokos sütöm. Így a tészta
garantáltan átsül, az alja finom ropogós lesz, viszont a feltétnek nem nagyon
van ideje levet ereszteni és eláztatni a tésztát. A juhtúrós csirkemelles
változatot meg vagy 5 éve nem sütöttem már, ideje volt felébreszteni ezt a jó
fogást.
Hozzávalók két közepes pizzához:
a tésztához:
500 g liszt (lehet 100 g teljes kiőrlésű + 400
g finomliszt is)
325 ml langyos víz
10 g friss élesztő
1 ek só
30 dkg csirkemell filé
só, bors
olívaolaj
nagyjából 1 kis doboz tejföl
100 g juhtúró
1 gerezd fokhagyma
oregánó, bazsalikom, kakukkfű
olajbogyó és savanyított erőspaprika
(savanyúságostól vagy aldis jalapeño)
1 csomag mozzarella
A tésztához a friss élesztőt elkevertem a
vízben, majd a sóval elkevert liszthez adtam. A tésztát összedolgoztam és 5
percig letakarva pihentettem. Ezután 10 percig dagasztottam, két részre
osztottam és letakarva fél órát hagytam kelni.
Közben elkészítettem a feltétet. A
csirkemellet kis kockákra vágtam sóval, borssal összeforgattam és olívaolajon,
nagy lángon mepirítottam. Az összetört juhtúrót összekevertem a tejföllel,
áttört fokhagymával és kicsit megsóztam. Az olajbogyót, mozzarellát felszeleteltem.
Amikor a tészta megkelt, a sütőt
előmelegítettem maximális fokozaton.
A tésztagombócokat kerekre nyújtottam, forró
sütőlapra tettem és megkentem egy kis olívaolajjal, majd a tejfölös keverékkel.
Rászórtam a csirkemellet, olajbogyót, paprikát és megfűszereztem. Végül
ráfektettem a vékony sajtszeleteket.
A forró sütőben egyenként nagyjából ¼ órát
sütöttem.
Imádjuk. Pont.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése