Már pár
hónapja készülök megsütni ezt a csigát. Szeretek friss, édes kelt tésztát
reggelizni. Persze ezért nem kelek fel hajnalban, inkább egy laza hétvégén
megsütöm és amint kihűlt, teszem a mélyhűtőbe. Így hétköznap reggel csak
kikapom a hűtőből, amíg fő a kávé, kiolvasztom, és máris megvan az illatos édes
reggeli :) Az eredeti receptet itt találjátok, bár a tölteléket teljesen
másképp csináltam, és felturbóztam egy kis őrölt kardamommal. Nagyon szeretem a mákot és a kardamomot együtt használni.
12 darabhoz:
500 g liszt
60-80 g
cukor
½ tk só
7 g
szárított élesztő
80 g puha
vaj
1 tojás
felverve
250 ml tej
4 csepp
mandulaaroma
a
töltelékhez:
50 ml tej
100 g cukor
1 csipet őrölt
kardamom (elhagyható)
200 g darált mák
150 g
marcipán felkockázva
2 ek rum
8 db szilva
kimagozva, felkockázva
A tésztához
a cukrot, sót, élesztőt összekevertem, majd hozzáadtam a felvert tojás nagy
részét (egy keveset félretettem a tekercsek megkenéséhez), a tejet és a
mandulaaromát. Addig gyúrtam, amíg kissé összeállt, ekkor hozzáadtam a vajat is
és fényes tésztát gyúrtam belőle. Langyos helyen, letakarva kétszeresére kelesztettem.
Közben
elkészítettem a tölteléket: a tejet a cukorral felforraltam, majd beleöntöttem
a mákot és hozzáadtam a csipetnyi kardamomot és alaposan összekevertem, végül
hozzáadtam a rumot, marcipánt és a szilvát is. Jól eldolgoztam, hogy kenhető
masszát kapjak.
Egy akkora tepsit kikentem vajjal, amiben kényelmesen elférnek a csigák (6 db-hoz kb. 25x15 cm-es formát használtam).
Amikor a
tészta megkelt, lisztezett deszkán 1 cm vékonyra nyújtottam. Megkentem a
mákos masszával és a hosszabbik felénél fogva óvatosan feltekertem. 12 egyforma
darabra vágtam és a tepsibe fektettem őket. Amíg a sütő felmelegedett 180 °C-ra (kb. fél óra), langyos
helyen hagytam kelni a letakart tekercseket. Sütés előtt megkentem a maradék tojással, majd 35-40 percig
sütöttem, amíg szép barna lett a teteje.
(A tetején
az ott glazúr, de nem igazán növelte az élvezeti értékét, ezért inkább nem
traktállak vele titeket.)