Ha gyors édes „péksütire” vágyom, ezt sütöm újabban. Édes
pogácsát, scone-t (szkón). Mehet rá lekvár, mogyorókrém, vaj, de magában is
nagyon jó a tejeskávé mellé. Viszonylag gyorsan el is készül: amíg a sütő
melegszik, a tésztát össze lehet gyúrni, ki lehet szaggatni. Mivel sütőporral
készül, nem kell bajlódni a kelesztéssel sem. Az eredeti Paul Hollywood receptet
itt olvashatjátok angolul. Nem változtattam a recepten, bár néha dobok bele egy
kisebb marék mazsolát.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
80 g vaj/margarin
1 csipet só
80 g cukor
2 tojás
5 tk sütőpor
250 ml tej
a tetejére 1 tojás
A sütőt előmelegítettem 220 °C-ra és egy (két) sütőlapot sütőpapírral
béleltem.
A vajat elmorzsoltam 450 g liszttel, majd hozzáadtam a sót,
cukrot, tojást, sütőport és összekevertem. Végül a tej felét is belekevertem,
és miután elvegyült, belekevertem a tej másik felét is.
Az elég lágy tésztát
lisztezett deszkára fordítottam, majd a tésztát is megszórtam egy kevés
liszttel. Kézzel kilapogattam, majd félbehajtogattam, megint lapogattam, megint
hajtottam rajta egyet. Végül 2,5 cm vastagra nyújtottam, és egy 6 cm átmérőjű
pogácsaszaggatóval kiszaggattam a köröket. A maradék tésztát megint
összegyúrtam, 2,5 cm-re nyújtottam, szaggattam, és ezt addig folytattam, amíg a
tészta el nem fogyott.
A pogácsákat a sütőlapon pár percig pihentettem, majd a
tetejüket megkentem tojással, végül nagyjából negyed óra alatt aranybarnára
sütöttem. Rácson hagytam őket kihűlni. Egy része ment a mélyhűtőbe, így reggel
csak kiolvasztottam egyet és máris kész volt a kávé friss kísérője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése