Mostanában
megint adják a Sütimester c. sütős műsort, amatőr, ám annál lelkesebb cukrászok
versenyét. Természetesen lelkes híve vagyok, és pár napja arra gondoltam, én is
kipróbálom a technikai kihívásokat. Ennek lényege, hogy a versenyzők egy
hiányos receptet kapnak, pl. nincs megadva mekkorára szaggasd a muffinokat,
vagy hogy mennyi ideig keleszd, milyen hőfokon süsd stb. Sejtettem, hogy azért
nincs könnyű dolguk a versenyzőknek, de nem gondoltam, hogy ennyire. Már sok
helyen elérhetők a teljes receptek, így elsőre nekifutottam Paul Hollywood angol muffinjának (English muffin - 2. évad, 2. rész, nem tudom, van-e magyar megfelelője). Aztán még egyszer
és annak ellenére, hogy minden le van írva a receptben, van még mit csiszolni a
technikán. Az első adag túl lágy lett. Aztán volt egy ellentmondás a receptben:
ha 2,5 cm-re nyújtottam a tésztát, nem jött ki 8 db 9 cm átmérőjű muffin, ezért
inkább úgy számoltam, hogy legyen 36x18 cm-es, ami 9 cm-es átmérővel számolva
kiadja a nyolc darabot, csak nem lesz 2,5 cm vastag. Legutóbb viszont 2,5 cm-re
nyújtottam, ami nem sült át eléggé. Megküzdöttem velük, ennek ellenére nagyon
tetszik a recept, édes és sós egyszerre: lekvárral is, sült szalonnával is
finom reggeli.
Hozzávalók 8
db-hoz:
300 g fehér
kenyérliszt
6 g
szárított élesztő
6 g só
15 g cukor
15 g lágy
vaj kockákra vágva
1 közepes
tojás felverve (kb 22 g)
170 ml tej
olaj a tál
kikenéséhez
15 g
kukoricadara a hintéshez
Először
vékonyan kiolajoztam azt a tálat, amiben később a tésztát kelesztettem.
Ezután
összekevertem a lisztet, élesztőt, sót, cukrot, majd mélyedést készítettem a
közepébe és beletettem a vajat, tojást és a tejet. Összekevertem és egy meglehetősen
lágy tésztát kaptam, amit enyhén lisztezett felületen 10 percig kézzel gyúrtam.
Nem könnyű, mert ragad, nyúlik, de egy erre a célra rendszeresített kaparó vagy
spakli igen hasznos tud lenni. A kellően meggyötört tésztát a kiolajozott tálba
tettem, fóliával letakartam és duplájára kelesztettem. Ez nagyjából 1 órát
jelent, de melegben ennél kevesebb idő is elég lehet.
Közben
előkészítettem két sütőlemezt, amit sütőpapírral kibéleltem és megszórtam a
kukorica dara felével.
Amikor
megkelt a tészta, lisztezett felületen 36x18 cm-re nyújtottam, és 8 db 9 cm
átmérőjű kört szaggattam. A köröket óvatosan áttettem a sütőlemezekre, 2-3 cm
távolságot hagyva közöttük, majd megszórtam a kukoricadara másik felével és
letakarva fél órát kelesztettem.
A sütéshez
egy tapadásmentes teflon serpenyőt alacsony lángon felmelegítettem, majd pár muffint óvatosan a serpenyőbe tettem és 5-7 percig sütöttem. Akkor fordítottam
meg, amikor már a teteje is átmelegedett viszont az alja még csak kellemes
barnára sült. Fordítás után megint 5-7 percig sütöttem, amíg az alja is szép
színt kapott, de az oldalát enyhén benyomva már nem esett be a tészta. Ezt
nehéz leírni, ki kell tapasztalni, kinek hogy süt a tűzhelye, milyen a
serpenyője stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése