Már pár
napja motoszkált bennem, hogy jó lenne valami sósat sütni. Legyen könnyű,
ropogós, fűszeres vagy sajtos és ne kelljen vele sokat foglalkozni. Így jutott
eszembe a grissini. Aztán beugrott, hogy Jamie ezer éves szakácskönyvében (A
pucér szakács) van egy recept ahol a kenyértésztából csippent le egy darabot és
abból készíti el a sós pálcikákat. Kenyértésztám éppen nem volt kéznél, de ez
nem tartott vissza az elhatározásomtól és megszületett a recept. Magában is
nagyon jó ropogtatni való, sajtos vagy zöldséges mártogatóssal kiegészítve már
akár egy könnyű fogás is lehet belőle.
Hozzávalók:
170 g
rétesliszt
80 g
finomliszt
70-80 g
erősebb ízű sajt reszelve
1 tk só
2 tk szárított
oregánó
csipet szárított
fokhagyma por (opcionális)
100 g friss,
natúr sajtkrém
kb. 100 ml langyos
víz
12 g friss
élesztő
A liszteket
tálba szitáltam, majd hozzákevertem a reszelt sajtot, sóztam, fűszereztem. A liszt
közepébe mélyedést készítettem, belekanalaztam a sajtkrémet, belemorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a
vizet. Összekevertem, majd nagyjából 5 percig dagasztottam a tésztát. Ha túl
kemény lenne, lehet még hozzá egy pici vizet önteni. Lefedve, langyos helyen
kétszeresére kelesztettem.
Miután megkelt, lisztezett deszkán 1 cm vékonyra
nyújtottam, majd 1 cm széles és 10 cm hosszú csíkokra vágtam. Kis hengergetés
után sütőpapírral bélelt sütőlapra tettem a kenyérkéket. Letakarva fél órát
kelesztettem és közben előmelegítettem a sütőt 200 °C-ra.
Amikor megkeltek, bespricceltem
egy kis vízzel és betoltam a sütőbe. Nagyjából 10 percig sütöttem. Elég ha
halványra sülnek, és inkább a kiszárítás a lényeg, hogy finom ropogósak
maradjanak. Jól záródó dobozban érdemes tárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése