Már régóta
szeretnék naan kenyeret sütni, most remek alkalmam nyílt rá, hogy kipróbáljam.
Párszor már kísérleteztem olyan élesztős kenyérfélével, amit serpenyőben lehet
sütni, de azért kicsit pufi, levegős. Ez nyerte a versenyt. Csilis bab mellé
kellett tálalnom valamit, de olyan lusta voltam lemenni a boltba zsömléért (500
m oda-vissza), hogy inkább sütöttem valami mást :). Egy osztrák blogon (About
Verena) találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett, bár a tojást kicsit
furcsálltam benne. Könnyű, levegős kis lepény, remek ragukhoz, mártogatóshoz,
vagy csak úgy elnassolni.
Hozzávalók 6
db-hoz:
400 g liszt
200 g
langyos víz
1 tasak szárított
élesztő (7 g)
1 tojás
½ ek só
½ tk cukor
120 g natúr
joghurt
3 tk olaj
olaj vagy ghí a sütéshez
fakultatív:
pár tekerésnyi őrölt, szárított fokhagyma a tésztába
1. A vízben
elkevertem a cukrot, az élesztőt és félretettem.
2. A többi
hozzávalót nagyjából összekevertem, majd beleöntöttem az élesztős vizet és 7
percig gyúrtam (mármint a kenyérsütő gép). A tészta sűrű galuskatésztához fog
hasonlítani, elég folyós lesz, nem kell megijedni. Lefedve
40 percig pihentettem.
3. Amikor a
tészta megkelt, felforrósítottam egy serpenyőt, beletettem az olajat és egy
merőkanál segítségével tésztakupacokat öntöttem a serpenyőbe (egy 26 cm
átmérőjűbe 3 fért egyszerre). A takaréknál kicsit magasabb lángon 3-3 percig
sütöttem mindkét oldalát, amíg át nem sült.