Főtt pirogot még nem csináltam itthon, eddig csak a lengyeleknél volt szerencsém enni. Egy sült pirog már szerepel a blogon, jöjjön most a főtt változat. Ha nem húsos
töltelékkel készül, lehet benne krumpli, gombás vagy káposztás töltelék, akár
ezek kombinációja is. Ezt a krumplis sajtos sült hagymás pirog receptet itt
találtam. Egy részét frissen ettük, a másik felét kifőzés után lefagyasztottam azokra
a napokra, mikor nincs időm a konyhában sürgölődni. A főzés után egy extra gyors pirítás teszi
tökéletessé a fogást.
kb. 32
darabhoz, ami nagyjából 4 adag
Hozzávalók a
tésztához (1 csésze 250 ml):
egy felvert tojás
fele
1 ek tejföl
¼ csésze tej
1/8 csésze
víz
1 és 3/4
csésze liszt
1 csipet só
hozzávalók a
töltelékhez:
30 dkg
krumpli
1 közepes
hagyma
1-2 ek olaj
vagy pecsenyezsír
¼ csésze
reszelt sajt
1 gerezd
fokhagyma áttörve
1 ek tejföl
só, bors,
őrölt kömény
a felvert
tojás másik fele a tészta kenéséhez
tálaláshoz:
tejföl, sült hagyma (én boltit használtam)
A krumplit
meghámoztam, felkockáztam és annyi sós vízben tettem fel főni, amennyi éppen
ellepi.
Amíg a
krumpli főtt, a tésztához összekevertem a tojást, tejfölt, tejet és vizet, majd
hozzáadtam 1 csésze lisztet és csomómentesre kevertem. Ezután hozzáöntöttem a
maradék lisztet és 5-6 percig gyúrtam. Letakarva pihentettem, amíg
elkészítettem a tölteléket.
A megfőtt krumplit leszűrtem és összetörtem. A
megpucolt hagymát felkarikáztam és az olajon óvatosan barnára sütöttem, majd az
utolsó fél percre hozzákevertem az áttört fokhagymát és azt is megpirítottam. Végül összekevertem a krumplit, sült hagymát, sajtot, tejfölt, sóztam, borsoztam és beleszórtam egy csipet őrölt köményt. A tölteléket kicsit félretettem hűlni.
Egy lábasban
feltettem forrni a vizet.
A tésztát
fokozatosan 2 mm vékonyra nyújtottam (tésztanyújtón 4-es fokozat). Hét cm
átmérőjű köröket vágtam, a korongok közepébe 1-1 tk tölteléket tettem és a
maradék tojással lekentem a korongok szélét (hogy jobban összeragadjanak) és
szorosan lezártam őket. Mindehhez egy nagyon pöpec formázót használtam.
Amikor a víz
felforrt, beletettem a sót (1 l-be 1 csapott evőkanálnyit) és két részletben
kifőztem a megtöltött tésztákat. Miután feljöttek, pár percig még főztem őket,
majd olvasztott zsíron kicsit lepirítottam.
Tejföllel és
sült hagymával tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése