Tudtátok, hogy ma van a boldogság világnapja? Én nem.
Ma reggel tudtam meg. Eme jeles alkalomból úgy döntöttem, ma csupa olyan dolgot
fogok csinálni, ami nekem jó. Mert ez általában elmarad egész évben. Legyen
legalább egy nap boldogság :) Első számú lépés: otthon dolgozom. Ezzel
megspórolok magamnak 2 óra utazást, és sokkal kellemesebb környezetben
bámulhatom a monitort. Reggel elmehetek futni, és lefotózhatom az ebédemet. Ez
a legnagyobb boldogság. Mert hiába vagyok tele jobbnál jobb új kipróbált receptekkel,
este nem tudok minőségi fotót csinálni róluk. Amiből nem lesz bejegyzés a
blogon, és ettől nagyon nem vagyok boldog.
A mai menü tavaszi tekercs zöldségekkel és csirkével.
Gondolom, egy ázsiai halálra röhögné magát, ha megkóstolná, de azért nekem ez
egzotikus dolog. A mélyhűtő kipucolása még mindig folyamatban van, úgyhogy
adták magukat, az ott kuksoló sült csirkemell kockák és egy kis adag
gyorsfagyasztott kínai zöldségkeverék. Szóval ez most (megint) egy
maradékfelhasználós eset. A technológiát innen (Colors in the Kitchen) lestem el
és ezzel nagyon szép kis tekercseket sikerült előállítani. A belseje innen származik.
Hozzávalók 16 db tekercshez:
mogyoróolaj
200 g csirkemell kis kockákra vágva (kb. borsó
nagyságú)
2 db szárított shiitake gomba leforrázva és 30 percre
áztatva, majd csíkokra vágva
1 ek szójaszósz
1 tk kínai 5 fűszer keverék
1 tk friss gyömbér reszelve
kb 20 dkg mélyhűtött wok zöldségkeverék (pl. aldis) –
ez a gyorsabb változat, vagy 1 db répa és 2 db újhagyma vékony csíkokra vágva, plusz 75 g
szójababcsíra
só, bors
16 db tavaszi tekercs tészta lap
olaj a sütéshez
A mogyoróolajat felforrósítottam a forró wokban, majd
ment bele a hús és a gomba 1-2 percig keverve pirítottam. Hozzáadtam a
zöldségeket, fűszereket és 5 percig pirítottam, amíg a zöldség átsült, de azért
még roppanós maradt. Végül meglocsoltam szójaszósszal, sóztam, borsoztam és levettem
a tűzről. Hagytam pihenni.
Ezután egy nagy lábosban kb. 3 cm magasan vizet
forraltam, hogy ebben tudjam majd előkészíteni a tésztát. Majd a víz alatt
kikapcsoltam a gázt. Egy konyharuhát bevizeztem, kicsavartam és a konyhapultra
terítettem, ez volt a munkafelület. Egy tésztalapot a forró vízbe tettem 30
mp-re (egyszerre mindig csak eggyel dolgoztam), majd azbeszt kezeimmel
kiszedtem és óvatosan, de határozott mozdulattal a konyharuhára terítettem.
Vizes kézzel érdemes dolgozni a tésztával, mert ha elkezd száradni, összeragad
és utána már nehéz szétszedni. Az alsó egyharmad közepére tettem egy evőkanál
tölteléket, majd ráhajtottam a hozzám közelebb eső részt és megpróbáltam
légmentesen lezárni, lehetőleg ráncmentesen. Ezután szorosan behajtottam a két
oldalát végül magamtól elfele feltekertem az egészet. Vizes konyharuhán
hagytam, amíg sor került a sütésre. Forró, kb. ½ cm vastag olajban oldalanként
2-3 percig sütöttem. (Azért ilyen kevésben, mert nem akartam úsztatni a konyhát
az olajszagban.) Papírtörlőre szedtem és hagytam, hogy kicsit felszívódjon róla
az olaj, de utána nem érdemes sokáig rajta hagyni, mert hozzáragad a tészta.
Nem kell megijedni: leírni, meg elolvasni sokkal tovább
tart, mint elkészíteni. Frissen az igazi, de azért másnap sem olyan rossz. Ropogós,
zöldséges, tavaszi.
Boldog vagyok :)