2013. április 21., vasárnap

Tojás tartár



Remélhetőleg már mindenki túl van a húsvéti tojás sokkon. Nekem az kimaradt, úgyhogy készítettem egy tojás salátát, Hugh szerint tojás tartárt (a klasszikus tartármártás minden hozzávalója fellelhető benne). Igazi tavaszi kenyérrevaló.
A recept a River Cottage minden napra c. szakácskönyvből származik. A kapri kimaradt, mert nem szeretjük, a tojást pedig keményre főztem, az eredeti félig lágy helyett.
Hozzávalók:
3 db főtt tojás felaprítva
2 szál zöldhagyma, karikára vágva
15 g csemegeuborka lereszelve
(1/2 ek kapribogyó)
1 ek apróra vágott petrezselyem
1/2 ek apróra vágott kapor
2 ek majonéz
pici dijoni mustár
2 csepp tabasco szósz
só, bors
Egy tálban kikevertem a majonézt, mustárt, tabascót, majd beleforgattam a szilárd hozzávalókat is. Sóztam, borsoztam, behűtöttem.
Kis változatosság a tojáskrémek és tojássaláták világában. Savanykás kenyérrel, retekkel az igazi.

2013. április 12., péntek

Kenyér kalászban



Ha flancolni szeretnék, azt mondanám: pain d’epi. De nem flancolok, nekem ez egy kalász alakú kenyér. A receptben semmi különleges nincsen, a hozzávalók a szokásosak: liszt, víz, só, élesztő. De a formázása már annál izgalmasabb.
Mostanában nálunk kenyér sajnos csak a kenyérsütő gépben készül. Bár azért így sem panaszkodom, még mindig nem kell boltit venni, és a technika csodájának köszönhetően Mariska (a kenyérsütő gép) reggelre friss, ropogós, langyos kenyeret süt nekünk. Azért jó néha kitörni ebből a kocka formából, és ilyen szép, mutatós kenyereket sütni.
Mivel kicsit sok dolgot csináltam egyszerre a kenyér készítése közben, tovább kelt, mint a receptben írva vagyon. De ez szerintem nem is baj, az eredetileg megadott ½ óra kelés kicsit kevésnek tűnik. Itt egy kis videó a tészta formázásáról. Nem vagyok oda a kaját ollóval vagdosásért, de ezt tetszett. A recept a „Home Cooking Made Easy” c. főzős műsorból származik.
Hozzávalók egy 6 db-os kalászhoz:
275 g simaliszt
1 ek olíva olaj
175 ml meleg víz
1 zacskó instant élesztő vagy 15 g friss
1 tk só
A hozzávalókból lágy tésztát gyúrtam, és igen kitartóan 10 percig dagasztottam. Aztán nagyjából 40-50 cm-es rudat formáztam belőle, sütőlapra tettem. A tetejét megkentem egy kevés olívaolajjal, és fóliával letakartam. Langyos helyen egy órát kelesztettem. Amikor megkelt, a videón látható módon ollóval bevagdostam és hagytam még egy kicsit kelni, amíg a sütő felmelegedett.
A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. Amikor elég meleg lett, kevés vizet spricceltem a sütőtérbe, hogy a sütés alatt legyen gőz odabent. A kenyeret behintettem liszttel, és nagyjából fél órát sütöttem.
Csodás forma, ropogós héj, puha belső. Sajnáltam megenni, olyan szép lett.

2013. április 7., vasárnap

Profiterol



Szeretem az égetett tészta műfajt, és mindig is lenyűgözött az elkészítési módja. Nagyon puccosnak néz ki, de valójában nem akkora munka. Igen sokoldalú: meg lehet tölteni sóssal vagy édessel.
Ez egy letisztult változat: légies tészta, édes vaníliás tejszínhabbal töltve, csokival nyakon öntve. Gordon Ramsay receptjét változtatás nélkül próbáltam ki. Itt egy pörgősebb, itt pedig egy lassabb, követhetőbb videót találtok róla. Ez a mennyiség 4-6 adaghoz elég.
Hozzávalók a tésztához:
125 ml tej
200 ml víz
100 g vaj
1 ek cukor
½ tk só
150 g liszt
4 db tojás
A csoki szószhoz:
200 g étcsoki (70%-os)
30 g vaj
3 ek méz
125 ml tej
A töltelékhez:
300 ml tejszínhab
1-2 ek cukor
1 rúd vanília
a díszítéshez porcukor
A sütőt előmelegítettem 200°C-ra, és kibéleltem egy sütőlemezt.
A vizet és a tejet lassan felforraltam egy lábosban, majd hozzáadtam a vajat, cukrot, sót, és addig kevertem, amíg szépen elelegyedett. Ezután beleöntöttem a lisztet, összekevertem, majd levettem a tűzről és csomómentesre kevertem. Kicsit visszatettem a tűzre, és folyamatosan addig kevertem, amíg egy gombóccá állt össze (ez maximum egy percen belül bekövetkezik). Ismét levettem a tűzről, és egyenként elkevertem benne a tojásokat. Ez az elején kicsit nehézkes, de aztán a tészta szépen felveszi a tojást.
Ennyi idő alatt már le is hűlt annyira, hogy nyomózsákba lehessen tölteni. Nekem sincs nyomózsákom, úgyhogy sima uzsonnás zacskóba töltöttem a tésztát, majd kivágtam az egyik csücskét (maximum 2 cm-es rést érdemes csak vágni). Öt cm átmérőjű tésztagombócokat nyomtam egymástól pár centire, majd vizes ujjal lenyomtam a tetejüket, hogy ne égjenek meg a kiálló csúcsok. Nagyjából 20 percig sütöttem. Sütés közben megdagadnak, felemelkednek. Akkor jó, ha szép aranyszínű, kemény a külseje, a belseje levegős. Miután kihűlt, késsel lukat fúrtam az aljába.
Amíg sült a tészta, elkészítettem a csoki öntetet. Ehhez gőz fölött felolvasztottam a csokit, vajat és mézet. Ezután levettem a gőzről, és elkevertem benne a tejet.
A tejszínhabot a cukorral kemény habbá verjük. Én csaltam, és habszifont használtam.
A tésztát a lukon keresztül megtöltöttem a tejszínhabbal, 5 darabot tányérra tettem, vékonyan meghintettem porcukorral, majd leöntöttem a csokival.
Azt hiszen nem kell áradoznom, hogy mennyire légies és finom. Elkészíteni sem nagy ördöngösség. De a fogyasztása kicsit veszélyes: egy tésztagolyóba szúrt villával könnyen hasba lőhetjük magunkat tejszínhabbal. Úgyhogy csak óvatosan...

2013. április 5., péntek

Füstölt hússal töltött krumpli gombóc (Bramborové knedlíky plněné uzeným masem)



Nem is olyan régen került hasonló finomság a Pivo sörvendéglő étlapjára. Ez juttatta eszembe, hogy legutóbb ettem ilyet a cseheknél, és ki is akartam próbálni. Pofátlanul egyszerű. A maradék húsvéti sonka pedig éppen kapóra jött, hogy megpróbálhassuk itthon is elkészíteni. Különösen jó benne, hogy a dara miatt a tészta nem tapad az ember szájpadlására. A receptet itt találtam (angolul is elérhető), sok más finomsággal együtt.
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
200 g apróra vágott füstölt tarja, vagy sonka
900 g héjában főtt, majd áttört krumpli (lehetőleg főzéshez való, sárga)
180 g teljes kiőrlésű liszt, de lehet sima finomliszt is
80 g búzadara
1 tojás
1 tk só
A koronához:
2 hagyma
kb. 50 g zsír vagy olaj a hagyma kisütéséhez
A tészta hozzávalóit összekevertem és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával fél cm vastagra nyújtottam.
Feltettem egy nagy fazék vizet forrni.
Négyzeteket vágtam a tésztából (lisztezett pizza vágóval): a recept 5x5 cm-es négyzeteket ír, szerintem a 7x7 cm-esekkel könnyebb dolgozni. Minden négyzet közepébe tettem egy adag húst, majd összenyomtam és gombóccá görgettem. (Jó tanács: jó, ha munka közben lisztes a kezünk, mert a tészta elég lágy, kissé ragad.) Végül a gombócokat forró, sós vízben kb. 10 percig főztem, mérettől függően. Miután felúsznak a víz tetejére, kicsit még dagadnak, ezután már érdemes egyet kettévágni és lemeózni, hogy azért mégse főzzük túl.
Végül olajban megsütöttem (mármint a Zuram) a vékonyan felkarikázott hagymát.
A gombócokat párolt lilakáposztával és sült hagymával tálaltam.
Igen laktató, és egyszerűsége ellenére nagyon-nagyon finom. Egy kis pilzeni típusú sörrel érdemes lekísérni.

2013. április 2., kedd

Spenótos húsos árparizottó



Na hát akkor jöjjön egy jó kis téli recept így Húsvét után. Szükség lehet még némi fűtésre, energiára.
Ezt az árparizottó receptet a tv-ben láttam először, és már nagyon vártam, hogy kipróbálhassam. Spenót még nincs, de elcsábultam, és vettem plázás import bébi spenótot. Ez van, ha az ember lánya elfoglalt…Eredeti recept angolul itt.
Hozzávalók 4 személyre:
3 ek olívaolaj
1 kis fej hagyma
150 g darált hús
200 g árpagyöngy
120 g spenót
½ pohár fehérbor
1 l leves
1 marék petrezselyem
só, bors
Az árpát szűrőbe tettem és jól megmostam. Amíg lecsöpögött a felesleges víz, felvágtam a hagymát. Egy lábosban felmelegítettem az olajat, majd rádobtam a hagymát és üvegesre pirítottam. Hozzáadtam a húst, és addig pirítottam, amíg a leve elfőtt, a hagyma puha, a hús pedig barna lett. Közben felforrósítottam a levest (lehet csalni zöldségleveskockával, ha nincs a mélyhűtőben alaplé). Most kellene beletenni a spenótot és az árpát. Én így is tettem, de nagyon szétfőtt a spenót. Szerintem elég az utolsó negyed órában hozzátenni. Így talán a színe is élénkebb marad. Szóval árpa a húson, mehet bele fél pohár fehérbor. Amikor ez elpárolgott, hozzáöntöttem egy merőkanálnyi forró levest és fedő alatt, kis lángon főztem, amíg a gabona magába szívta az összes levest. És ezt így folytattam apránként, amíg a leves el nem fogyott. A végén sóztam, borsoztam. (Ha lett volna itthon petrezselyem megszórtam volna.)
Igen tápláló egytálétel. Mert van élet a rizsen túl is…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...